• +32 (0) 489 09 71 17
  • info@derug.be

Patiënteninfo

Een rugoperatie gebeurt meestal als de patiënt geen enkele andere optie meer heeft

Wie is dr. David van Schaik?

Na de studie geneeskunde in Nederland (Groningen) heeft dr. David van Schaik de Tropenopleiding gedaan en vervolgens 2 jaar in Tanzania gewerkt als tropenarts.

Nadien heeft hij zijn specialisatie gedaan in de Orthopedie-Traumatologie aan het UZ Brussel (VUB).

Sinds 2015 werkt hij als orthopedist met als specialisatie de Rug-Nek chirurgie.


Dr. David van Schaik, orthopedisch chirurg

Video: Wie is dr. David van Schaik

Deze video zal weldra beschikbaar zijn

Ik ben al mijn opleiders dankbaar voor de dingen die zij mij hebben geleerd en voor de tijd en energie die ze aan mij besteed hebben, om van mij een betere dokter en persoon te maken

Als dokter kunnen wij jou alleen goed helpen als we onze eigen sterke en minder sterke kanten kennen. Tijdens mijn medische opleiding, training en daarna, hebben Professor Dr.Thierry Scheerlinck, Hoofd van de Orthopedische en Trauma Afdeling van U Z Brussel, Orthopedisch Chirurg Dr. Chr. Spreuwers en vele anderen, mij voortdurend begeleid, aangemoedigd, gestimuleerd en ondersteund.

Basisopleiding tot chirurg.
1996 – 2002:  Medicine - Rijksuniversiteit, Groningen (NL).
2002 – 2004:  Tropical doctor in Training - De Tjongerschans Hospital, Heerenveen (NL).
2002 – 2004:  Specialisation Tropical Medicine - Royal Tropical Institute, KIT, Amsterdam (NL.)
2015:  House Officer Pediatrics - Medical Centre Leeuwarden (NL).
2005 – 2007:  Tropical Doctor- Ndala Mission Hospital (TZ).
2007 – 2008:  House officer Traumatology- Surgery, Amphia Hospital, Breda (NL).
2009 – 2015:  Residency Orthopaedics – Traumatology, University Hospital Brussels (B).


Specialisatie in Rug- en Nekchirurgie.

Expert in minimaal invasieve operatietechnieken (XALIF, XLIF, MAS-TLIF).


2015:  Fellowship Spine Surgery CHU, Dr. Obeid, dr. Gille Bordeaux (F).
2015:  Visiting Fellow Spine Surgery, prof dr. Pellise, Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Barcelona (SP).
2015:  Visiting Fellow Spine Surgery, dr F. Schwab HSS, New York (US).
2015 - present:  Spine Surgeon University Hospital Brussel (VUB) (B)
Department of Orthopaedic – Traumatology.
2015 - present:  Spine Surgeon regional Hospital AZ Rivierenland Rumst (B).
Department of Orthopaedic – Traumatology.

Dr. David van Schaik neemt ook meermaals per jaar deel aan internationale congressen.

Wat is een Ervaringsdeskundige project?

Voor veel mensen is het lastig om te begrijpen wat een operatie nu precies inhoudt. Hoe lang moet ik blijven? Hoe gaat dat precies in het ziekenhuis? Wat kan ik daar eten en drinken? Welke bewegingen kan ik wel of niet doen? Hoe moet dat met koken en naar de wc gaan na de operatie?

Dr. David van Schaik kan op heel veel vragen een antwoord geven, maar soms is de uitleg van een patiënt die zo’n operatie al heeft gehad, veel beter. Daarom is dr. David van Schaik begonnen met een Ervaringsdeskundige project.

Als jij als patiënt een bepaalde operatie nodig hebt, kan dr. David van Schaik je in contact brengen met een patiënt die al zo’n ingreep heeft gehad. De andere patiënt zal jou dan contacteren om verder bij te praten. De Ervaringsdeskundigen zijn patiënten van dr. David van Schaik.


Video boodschap van een ervaringsdeskundige

Deze video zal weldra beschikbaar zijn

Wat is de Patiënten applicatie Baobab?

Steeds meer mensen gebruiken iedere dag een gsm om te texten, naar videos te kijken of te bellen. Met de nieuwe patienten-app word je vanaf nu als patiënt nog beter op de hoogte gehouden over alles wat met je operatie te maken heeft.

Zo krijg je vooraf regelmatig informatie toegestuurd in de applicatie, over de operatie, de voorbereiding, medicatie enz. Na de operatie word je, met behulp van de app, beter opgevolgd en geinformeerd over het te verwachten beloop en wat je allemaal mag/moet doen na de operatie.

De applicatie is geen vervanging van de gewone uitleg door dr. David van Schaik, maar een extra aanvulling zodat je thuis, op je gemak, alles nog eens kunt nalezen en zeker in de begindagen na de operatie, vanaf afstand goed gevolgd kan worden.

Waarom de naam Baobab?

Baobab Boom of Apenbroodboom genoemd, hebben dikke stammen die veel water kunnen opslaan en hierdoor extreem warme en droge periodes kunnen overleven

Gedurende de 2 jaar dat ik in Tanzania heb gewerkt, heb ik heel veel baobab bomen gezien. Ze zijn zo indrukwekkend, gracieus, spannend en met name zeer bijzonder qua vorm. Er wordt gezegd dat het wortelstelsel er net zo uitziet als de takken.

Als we nu het woord nek-rugpijn op de stam plakken als centraal probleem. Naar boven toe, zien we dan honderden takken, groot en klein, deze staan symbool voor de eventuele gevolgen van de nek-rugpijn. Naar beneden zien we dan al die duizenden wortels, deze staan symbool voor al de mogelijke oorzaken van de nek-rugpijn.

Soms is de oorzaak van de pijn simpel, een breuk van een wervel, maar meestal spelen er heel veel zaken mee.

Oorzaken: aanleg, ongeluk, alcohol, drugs, verkeerd gebruik van de rug, medicatie, overgewicht, slechte conditie, roken, weinig beweging, slechte knie, slijtage van de heup, slechte eet en drinkgewoontes.

Gevolgen: pijn in het been, armpijn, problemen met het werk, werkloos, problemen thuis, scheiding, niet meer kunnen sporten, beperkt in het afspreken met vrienden, ongemakkelijk voelen, depressief, angstig, radeloos, medicatie verslaafd, alcohol verslaafd, te veel eten.

De behandeling van rugpijn kan daarom ook bij iedereen anders zijn. Soms is het enkel een pijnstiller en soms moeten we op alle fronten proberen je te helpen, om terug meer grip te krijgen op je leven, pijn en conditie.

Voorkomen blijft belangrijker dan genezen.

Via onze privé consultatie helpen we je graag terug op weg in de juiste richting: Back on Track.